Forbode-bøker-veka

I heile oktober kan du sjå utstillinga «Forbudte bøker» i biblioteka i Øygarden. Her stiller vi ut bøker som representerer forskjellige former for sensur, og sensur utført med meir eller mindre gode intensjonar.  

Universitetsbiblioteket i Oslo har invitert alle bibliotek, litteraturhus og bokhandlarar til å vera med på ein norsk variant av Banned Books Week, som er ei årleg internasjonal markering. Veka er eit flott høve til i fellesskap å sette fokus på ytrings- og lesefridom. Det vil vi på biblioteka i Øygarden sjølvsagt vera med på. På eigne sider skriv dei:  

«Banned Books Week har blitt arrangert i USA siden 1982, og ble startet som en reaksjon på de økende utfordringene rundt sensur av bøker. I dag er dette en stor internasjonal koalisjon av ytringsfrihetsorganisasjoner, bibliotek, forlag og bokhandlere, som jobber med å skape oppmerksomhet rundt og kunnskap om forbudt litteratur. Her i Norge koordineres uka av Universitetsbiblioteket i Oslo, i samarbeid med Norsk PEN og med støtte fra UiO:Demokrati.» 

Eit døme på ei sensurhistorie er den om den svenske klassikaren “Brødrene Løvehjerte”. På sida om “Forbudte bøker” kan ein lese :”I tidligere Tsjekkoslovakia ble kommunistregimet bekymret for at boken skulle inspirere befolkningen til å gjøre opprør mot regimet, og forbød boken. Den ble ikke offisielt utgitt i landet før i 1992, etter regimets fall. Men allerede i 1981 fant boken veien inn i landet gjennom en såkalt samizdatutgave, som ble distribuert i all hemmelighet. Boken ble smuglet inn, oversatt, og trykket på tynt papir som så ble bundet inn for hånd. Boken ble dermed en aktiv opprørshandling.” 

Etter at vi sette opp utstillinga i biblioteka fekk vi høyra om ei bok skrive av ein lokal forfattar, som vart forsøkt sensurert: Milliardranet i Barentshavet. Historien om da Russland ranet torsk fra Norge for milliarder av Nils Torsvik. 

Denne boka - og alle dei andre vi stiller ut - er til heimlån. Veit du om ei bok med ei sensurhistorie vi ikkje har stilt ut her? Tips oss gjerne! 

Ein kan lese meir om forbodne bøker og forskjellige sensurhistorier til ulike publikasjonar her: lenke 

Les meir om "Forbudte bøker" her.

Top 10 most challenged books of 2023